Perler

Ferskvands perler

Perler kommer, til forskel fra ædelsten, ikke fra mineraler men fra muslinger. Perler består af perlemor og er blevet brugt som handelsvare i tusinder af år.

Perler har hårdheden 2,5 – 4-5 på Mohs skala

Vis Perle Smykker

Perle smykkesten fra Von Mohs

Kulturprocessen med ferskvands perler finder sted over en periode på fra seks måneder til tre år eller mere. Det bløddyr der producerer ferskvandsperler (både natur-og kulturperler) er muslinger, der lever i floder og vandløb. I modsætning til, hvad der er standard procedure for dyrkning af saltvandsperler, anvendes perler sjældent til kernen. I stedet er langt størstedelen af ferskvandsperler kun “væv kerneholdige”. Dette betyder, at kun muskelvæv anvendes, og at de fleste af de deraf følgende perler er sammensat af Nacre.

Saltvands perler:

Perler saltvand: Østers, enten indsamlet i naturen, eller som det er mere almindeligt idag, er opdrættet i kontrollerede faciliteter, bliver åbnet i et laboratorie`for at få indsat kernen af perlemor. Højkvalificerede “kirurger” udfører indsættelsen af perlen i muskelvævet på dyret, idet man fremmer overlevelse ved at minimere interne skader. I modsætning til ferskvand bløddyr, der accepterer snesevis af implanteringer, kan de fleste saltvandsarter kun acceptere en eller to. Dette forklarer delvist pris-forskellen.

Ægte perler og kultiverede perler

I princip findes der to slags perler; de ægte og de kultiverede. Med ægte perler mener man perler, der er kommet til på naturlig vis, uden menneskets indblanding. Det kan ske både i ferskvand og saltvand. Nu om dage er det ret sjældent at man fisker efter perler og de perler der findes på markedet er derfor som regel second-hand. I begyndelsen af 1900-tallet lykkedes det at fremdyrke perler i saltvand. Med tiden er teknikken blevet så god at de kultiverede perler har udkonkurreret ægte perler.

Sådan plejer du dit perlesmykke

Perler består af protein og fordi dette er et organisk materiale, kan perler udtørre. Den bedste måde at pleje sine perlesmykker er derfor at have dem på. Din krop udskiller naturligt fugtighedsbevarende fedtstoffer som hjælper med at bevare perlens lustre. Perler er følsomme overfor syre, sved, kosmetik og hårprodukter. Plej dine perler gennem at tørre dem med en blød klud en gang i mellem.

Vis Perle Smykker

Perle smykkesten Farve

Perlens farve afhænger af muslingens art og hvilket vand den har levet i.

Perler fås i forskellige farver. Perlefarver inkluderer følgende: Hvid, lyserød, sølv, creme, gylden, grøn, blå og sort, guld og rosa. Nogle perler udviser iridescens, som er kendt som orientens perle.

Perle smykkesten fra Von Mohs

Der er mange typer perler:

naturlige perler (lavet uden menneskelig indblanding),

kulturperler (fremstillet når et fremmed stof med vilje indsættes i en levende østers. Denne metode blev først brugt i 1893),

barokke perler (perler med uregelmæssige former),

Biwa-perler (en uregelmæssig formet perle, der dannes i ferskvand i Biwa-søen, Japan),

blisterperler (perler, der vokser fast på indersiden af ​​skallen),

sorte perler (grå til sorte perler), ferskvandsperler (perler, der dannes i ferskvandsbløddyr og ligner pustet ris),

Mabe-perler (kultiverede blisterperler), frøperler (små, små perler, der bruges i victorianske smykker og syet på tøj).

Perler varierer i farve fra hvid til dem med et strejf af farve, ofte lyserød, til brun eller sort. Hver farvning afhænger af typen af ​​bløddyr og vandet, hvor bløddyrene levede. Fordi nacren er organisk, er perler meget følsomme over for ekstrem varme, syrer, tørhed og fugtighed. Der skal udvises forsigtighed, når de opbevares.

Folklore og Legender:

Perle smykkesten fra Von Mohs

Kulturperler eller ferskvandsperler anses for at tilbyde kraften i kærlighed, penge, beskyttelse og held. Det antages, at perler giver visdom gennem erfaring, fremskynder karmaens love og cementerer engagementer og kærlighedsforhold. De menes at holde børnene trygge. Tidlige kinesiske myter fortalte om perler, der faldt fra himlen, da drager kæmpede. Den gamle legende siger, at perler blev anset for at være gudernes tårer, og grækerne troede, at iført perler ville fremme ægteskabelig lykke og forhindre nygifte kvinder i at græde.

Perler tilhører den officielle fødselssten i juni måned. En organisk perle, perler dannes inde i bløddyr som østers og muslinger. De dannes, når et irriterende stof som en lille sten eller en bit sand kommer ind i bløddyrsskallen. Et skinnende stof, kaldet nacre, udskilles omkring objektet for at beskytte den bløde indre overflade af bløddyr. Når lag på lag af nacre dækker det irriterende, dannes der en perle. Lys, der reflekteres fra disse overlappende lag, frembringer en karakteristisk iriserende glans. Denne proces med at bygge en solid perle kan tage op til syv eller otte år.

Vis Perle Smykker

Von Mohs logo