Safir

Safir smykkesten

Safir styrker tro, visdom og retfærdighed. Safir giver samling og koncentration, så man bedre kan finde sin livsopgave, og den befordrer renhed i tanke såvel som i handling. Stenen symboliserer kreativitet og hjælper os med at udtrykke vores egen skabertrang og kreativitet, ligesom den hjælper os til at tænke lidt mere abstakt i situationer, der kræver en mere kreativ løsning.

Stjernetegn: Fisk, Tyr, Vægt.

Safir smykkesten har en hårdhed på 9 på Mohs skala

Vis Safir smykker 

Safir smykkesten farve

Safir safir smykkesten

Blå er faktisk den mest kendte og mest værdifulde safirfarver. De værdsatte Kashmir og burmesiske safirer har en dybblå, der beskrives som både intens og fløjlsagtig. Disse safirer ses ikke ofte på markedet i dag. Sri Lankas og Madagaskars safirer er de mest almindelige i dag med en bred vifte af farver fra lyseblå til mørkeblå. Med blå safir er intensiteten af ​​blå den vigtigste faktor. For eksempel er en kæmpe safir med en udvasket, svag blå farve meget mindre værd end en meget mindre sten med fremragende farve. En intens, rig ren kornblomstblå, der ikke er for mørk eller for ‘blød’ er den mest ønskelige farve. Samlet set er safirer, der er for mørke eller for lyse i farve, mindre værdifulde, men lyseblå safirer har ofte større glans, der sjældent findes i mørkere blå sten. Farveløse safirer er faktisk ret sjældne, da de fleste sten udviser nogle svage antydninger af farve. Når det drejer sig om safir, er blå safir i perlehandlen den officielle betegnelse; alle andre farver, herunder lyserød, grøn, orange, lilla og hvid safir, kaldes ‘fancy safir’.

Safirfarver ses bedst under naturligt dagslys. I kunstigt eller glødende lys kan safirfarver virke mørkere og sortblå. Mange kan endda virke rødere og mindre attraktive, end de virkelig er. Safirfarver er et resultat af spor urenheder. Farvestofferne i blå safir er typisk jern og titanium. Violette sten er farvet af vanadium. Pink safir og lilla safir er ofte farvet af urenheder af jern og titanium. Mest gul safir er naturligvis på den lysere side. Det er gennem varmebehandling, at der produceres en mere intens gul gylden farve. Berylliumbehandlet safir kan resultere i strålende lysegul. Små spor af jern kan forårsage gullige og grønlige nuancer i sten. Chrom er kendt for at producere fine lyserøde (og rød i rubin), mens jern og vanadium sammen kan producere dejlige orange sten. Padparadscha safir er en meget sjælden safir med en lyserød-orange nuance. En ægte padparadscha vil altid have et strejf af lyserød. Mange ‘grønne’ safirer består af fine skiftende bånd af blå og gul safir, som er synlige under et mikroskop.

Safir smykkesten klarhed og gennemsigtighed

Safir safir smykkesten fra Von Mohs

Safir kan forekomme gennemsigtig til uigennemsigtig. Gennemsigtige materialer er de mest værdifulde. Nogle gennemskinnelige materialer skæres i perler eller cabochoner. Uigennemsigtige materialer har meget lidt ædelstensværdi, selvom de undertiden kan bruges til dekorative udskæringer.

Safirer er generelt renere end rubin, så det er bedst at kigge efter sten, der er øjenrene. Øjenrene sten i større størrelser er ret sjældne, især i ideelle farver. I nogle tilfælde kan ekstremt fin silke i hele stenen øge værdien af ​​nogle safirer.

De berømte safirer fra Kashmir har en fløjlsblå farve, der er forårsaget af denne fine silke. Den samme silke forårsager den asterisme, der ses i stjernesafirer. Imidlertid svækker for meget silke farven, hvilket gør den til en uønsket grålig farve.

De rutile nåle, der er ansvarlige for den silkeagtige glans, reflekterer lyset i tres graders vinkler. Hvis rutilnålene er perfekt justeret i samme retning, kan indeslutningerne resultere i seksstrålet asterisme, når de skæres i cabochon og ses under stærkt lys. Safir udviser en attraktiv glasglans.

Safir smykkesten Cut og form

Forskellige former og skæreformer er almindelige med safirer. Ovaler, puder og runder ses almindeligvis, ligesom andre former, såsom smarte hjerter, pærer og smaragdskår. Runde sten kan have meget høje præmier, især i diamantslebne kalibrerede sten, der vejer 1 karat eller mere. Cabochons er almindelige for gennemsigtige sten eller for sten med synlige indeslutninger. Brioletter, perler og tumlet safir kan også findes, men er normalt materiale af lavere kvalitet.

Safir smykkesten behandling

Forskellige former og skæreformer er almindelige med safirer. Ovaler, puder og runder ses almindeligvis, ligesom andre former, såsom smarte hjerter, pærer og smaragdskår. Runde sten kan have meget høje præmier, især i diamantslebne kalibrerede sten, der vejer 1 karat eller mere. Cabochons er almindelige for gennemsigtige sten eller for sten med synlige indeslutninger. Brioletter, perler og tumlet kan også findes, men er normalt materiale af lavere kvalitet.

Vis Safir smykker 

Sapphire Facts, Information og beskrivelse

Safir er den ikke-røde sort af korund (den røde sort af korund er rubin). En 9,0 på Mohs-skalaen af ​​hårdhed, safir er det næst hårdeste naturlige mineral.

Blå er langt den mest populære farve til safirer, men de kan have næsten enhver farve, inklusive gul, grøn, hvid, farveløs, lyserød, orange, brun og lilla.

Padparadscha er navnet på en sjælden orange-pink sort safir og har en højere værdi end blå safirer. Safirer med indeslutninger af små rutile nåle udviser en optisk egenskab kaldet asterisme. Dette er den stjerneformede effekt set i stjernesafirer og ses normalt kun i cabochonsnit.

Opvarmning af farveløse og meget lyseblå safirer til høje temperaturer gøres for at give dem en intens blå farve. Denne behandling kan også forbedre stenens klarhed ved at fjerne små indeslutninger.

En sjælden række safir, kendt som farveskiftende safir, udviser forskellige farver i forskelligt lys. En farveskift safir er blå i naturligt lys og violet i kunstigt lys. En lignende effekt ses også i alexandrit.

Safir blev først oprettet syntetisk i 1902 og er svært at skelne fra naturlige safirer undtagen af ​​gemologer. Lab dyrkede safirer varierer i pris, og mindre sten bruges ofte i billigere smykker

Folklore og legender:

Safirens kræfter inkluderer åndelig oplysning og indre fred. Safir menes at tilbyde helbredende egenskaber for gigt, kolik og mental sygdom.

Det betragtes også som et antidepressivt middel og en hjælp til psykokinesis, telepati, clairvoyance og astral projektion. Egypterne forbandt den klare safir med Horas øje.

Grækerne identificerede den hvide safir med Apollo og blev brugt af oraklerne i Delphi. Stenen blev brugt af grækerne til at stimulere åbningen af ​​det tredje øje og til at tappe ind i den underbevidste og superbevidste overindstilling.

Klare safirer, som diamanter, er kærlighedens vogtere. Når de gives til hinanden, forbedrer det kærligheden til hinanden og indstiller jeres psykes til hinanden. I gamle dage blev det brugt til at forvise misundelse og jalousi. Det fremmer også kyskhed hos jomfruer og sikrer troskab i ægteskabet.

Von Mohs logo