Turkis

Turkis smykkesten

Turkis smykkesten har en hårdhed på 5 – 6 på Mohs skala

Stjernetegn: Vandmanden, Fisken, Tyren, Jomfruen, Skorpionen, Skytten, Stenbukken og Vægten.

Vis Turkis smykker

Turkis smykkesten

Turkis Også kaldet Mesterhealeren ved fysiske sygdomme og sundhedsstenen. Beroliger hals og nervesystemet. Fremmer sundhed, fred og indre ro. Styrker kommunikation, kreativitet, lykke og kærlighed og øger intuitionen. Symboliserer fred, harmoni, uselviskhed, samhørighed og kærlighed. Gennemslagskraft fra krop til sjæl og omvendt. En indianersten, der støtter naturkræfterne og de guddommelige kræfter indeni en selv. Skænker mod til at konfrontere gammel angst.

Turkis bruges i Asien især til vigtige mærkedage med henblik på at bringe held og balance i fremtiden, for eksempel ved et bryllup eller en barnedåb. Turkiser er kendt for dens vanddrivende virkning og er ofte blevet brugt som middel mod infektioner.  God ved anoreksi og fordøjelsesproblemer.

Turkis smykkesten farve

Turkis er den eneste sten der er opkaldt efter sin egen farve. Turkis er nogle gange blandet med Malakit eller Chrysocolla, som gør at den fremstår med både blå og grønne nuancer. Den Turkis der findes i USA indeholder jern frem for aluminium, så det er faktisk en blanding mellem Turkis og Chalsosiderite. Jernet giver den den grønne farve. Ren Turkis er sjælden og oftes ses den derfor med brune, grå eller sorte aflejninger. Disse vener er enten fra stenen som den er groet på, eller andre mineraler.

Turkis smykkesten klarhed og glans

Turkis er meget sjældent gennemsigtige. Overfladen har en mat eller wax agtig overflade. De fleste Turkiser har mørkegrå, brune eller sorte vene agtige aflejringer. De mest eftertragtede turkiser er gennemsigtige og frie for vener. Dog kan det somme tider være venerne der giver Turkisen sit specielle og smukke udseende. De går under navnet “Spider web Turkis”

Turkis smykkesten slibning og form

Turkiser bliver både brugt i rå form, som nuggets og i facet slebet og poleret form. Den bruges til næsten alle former for smykkegenstende, som bæltespænde, hårpynt og alle former for smykker. Ofte skæres den også til figurer, som også gennem tiderne er brugt til religiøse formål.

Turkis smykkesten behandling

Turkis er ikke et specielt hårdt materiale. Derfor behandles den sometider med wax eller plastik for at holde på farven og styke stenen. Der bruges også olie og parafin for forstærke farven. Imiterede Turkiser laves ofte af Chalcedony eller Howlite eller Turkisen pulveriseres og genskabes i den ønskede form. Meget ofte er Turkiser på markedet imiterede og kan være lavet af plastik, lim, glas og porcelæn.

Vis Turkis smykker

Turquois Facts og beskrivelse

Turkis smykkesten fra Von Mohs

Navnet turkis er tilsyneladende relateret til det faktum, at det blev bragt til Europa fra det østlige Middelhav af levantinske handlende, mere almindeligt kendt som tyrker. Det er blevet brugt som et værdifuldt ornament i evigheder og blev brugt af egypterne for tusinder af år siden. Farven er naturligvis turkis, men dens farveområde varierer fra grøn og grønblå til himmelblå nuancer.

I århundreder kom den mest værdifulde turkis fra Iran (Persien), men i dag konkurrerer nogle eksemplarer, der udvindes i det sydvestlige USA, med det. Navnet “persisk turkis” bruges nu generelt til at henvise til enhver turkis sten, der ikke har den sorte eller brune vene, der almindeligvis findes i turkis udvundet i USA og bruges i en smykkestil skabt af de amerikanske indianere.

Aztekerne minede turkis i et område, der nu er kendt som New Mexico, og en betydelig mængde turkis kommer fra Arizona, Californien og Nevada i USA. Andre mineraler som Chyrocolla er blevet brugt til at efterligne turkis. Turkis er ofte farvet og stabiliseret med harpikser for at producere en hårdere sten, der bevarer sin farve og polering. Rekonstitueret turkis er lavet af små chips og “kridt”, hvortil farvestoffer og plastharpiks tilsættes. Ren turkis er en relativt blød sten, der spænder mellem 5 og 6 på Mohs-skalaen af ​​hårdhed.

Folklore og legender:

Turkis tiltrækker penge, succes og kærlighed. Dets kræfter inkluderer beskyttelse, helbredelse, mod, venskab og held. Afslapper sindet og letter mental spænding. Turkis er hellig for mange indianere og blev hugget i form af dyr og fugle. Disse udskæringer blev placeret i indianernes grave for at tiltrække gavnlige ånder og beskytte de døde. Turkis blev også brugt af medicinmænd til helbredelse og af krigere, der fikser turkis til slutningen af ​​deres buer for at sikre nøjagtige skud.

Von Mohs logo